Prima pagina Noutati Parteneriate Proiecte Publicatii Video GDPR Despre noi Contact CRIPS Online Facebook

PROIECTUL ANPDC-CRIPS-ILO/IPEC Finalizarea, extinderea si initierea institutionalizarii modelului Mecanismului de Monitorizare a copiilor la risc / exploatati prin munca (MM) in Romania

Proiectul a inceput in iunie 2008, fiind un parteneriat direct al CRIPS cu ANPDC si cu DGASPCurile din 8 judete: Bacau, Botosani, Cluj, Constanta, Dambovita, Iasi, Neamt si Olt.

Principalele activitati derulate au fost:

 • Selectarea/angajarea echipei de implementare a proiectului
 • Semnarea Conventiilor de parteneriat cu ANPDC si 8 DGASPCuri din judetele selectate
 • Organizarea unui atelier de formare (o zi jumatate ) pentru echipa de implementare si parteneri
 • Realizarea de vizite de monitorizare
 • Elaborarea Ghidului practic pentru aplicarea Mecanismului de Monitorizare a Muncii Copilului
 • Intalniri consultative pe tema Ghidului practic pe ntru aplicarea Mecanismului de Monitorizare a Muncii Copilului
 • Revizuirea / validarea curriculei de formare pentru Echipe Intersectoriale Locale si Consilii Comunitare Consultative
 • Organizarea a doua sesiuni de formare de formatori (TOT) privind aplicarea Mecanismului de Monitorizare a Muncii Copilului cu participanti din toate DGASPCurile din tara
 • Organizarea de sesiuni de formare/informare pentru 47 Echipe Intersectoriale Locale (282 profesionisti), personalul DGASPC, membri ai Consiliilor Comunitare Consultative (82 de profesionisti)
 • Elaborare ghid
 • Realizare film documentar

Activitatea cheie a fost elaborarea Ghidului practi c pentru aplicarea Mecanismului de Monitorizare a Muncii Copilului, lucrare care a fost validata de ANPCD.

Pornind de la continutul ghidului, s-au organizat la Sinaia doua serii de cursuri de formare formatori, destinate reprezentantilor DGASPC din toata tara. Cursurile s-au axat pe:

 • Prezentarea si dezbaterea mecanismului, atat pentru situatiile de exploatare, cat si pentru cele de risc de exploatare prin munca
 • Schimbul de experienta intre judete, insistand pe bune practici si pe functionarea EIL
 • Comunicarea intre DGASPCuri si ANPDC, pt a cunoas te oportunitatile si dificultatile in aplicarea MM

Participantii la cursuri si-au asumat rolul de a transmite in judetul lor cele invatate la Sinaia atat colegilor din DGASPC, cat si membrilor EIL si grupurilor profesionale cu responsabilitati in aplicarea mecanismului. Astfel, in urmatoarea etapa au avut loc in judete intalniri ale membrilor EIL pe tema Mecanismului de Monitorizare.

In plus, in cele 8 judete partenere cu ANPDC si CRIPS in proiectul nostru au avut loc cursuri pentru cadre didactice, organizate in scoli selectionate cu sprijinul Inspectoratelor Scolare Judetene. Toate aceste acti vitati au demonstrat importanta pregatirii profesorilor pentru a sesiza si interven i in situatiile de risc de exploatare prin munca, dar si pentru a se implica in reintegrarea scolara a unui copil victima a exploatarii. Am apreciat interesul cu care profesor ii au participat si dorinta lor de a continua cursuri similare, eventual cu o durata mai mare (nu doar o zi cat a fost posibil prin proiectul nostru).

In scolile selectionate pentru formare s-au organiz at activitati practice de prevenire a exploatarii copiilor prin munca. Fie ca s-au organi zat dezbateri, concursuri de desene sau de compuneri, activitatile au avut ca scop sa e xplice cat mai bine tuturor copiilor din scoala ce inseamna exploatarea prin munca, ce c onsecinte negative poate avea abandonul scolar, ce importanta este solidaritatea in cadrul clasei / scolii si intre cetatenii din comunitate. Mesajul a fost ca profesorii, elevii sau parintii nu pot ramane indiferenti cand observa un copil ca neglijeaza scoala, ci pot sa intervina si sa ajute.

In cele 8 judete, pentru copiii retrasi dintr-o forma de exploatare prin munca si inclusi intr-o forma de educatie, a fost acordat un mic suport financiar pentru haine sau rechizite. La finalul programului ILO, in cadrul conferintei finale, au fost lansate - Ghidul metodologic - filmul documentar, pe baza filmarilor realizate la Sinaia, Iasi si Bucuresti
Prima pagina Noutati Parteneriate Proiecte Publicatii Video Protectie Date Personale Despre noi Contact Facebook