Prima pagina Noutati Parteneriate Proiecte Publicatii Video GDPR Despre noi Contact CRIPS Online Facebook

Proiect cofinantat din Fondul Social European, prin Programul Operational Capacitate Administrativt 2014-2020

Beneficiar: Centrul de Resurse si Informare pentru Profesiuni Sociale C.R.I.P.S.

Scop: Cresterea capacitatii ONG-urilor active in sectorul social de a se implica in promovarea dezvoltarii serviciilor sociale, participând la elaborarea, implementarea si monitorizarea strategiei de dezvoltare a serviciilor sociale la nivel local.

Rezultate:

 • Un numar de cel putin 4 ONG-uri isi dezvolta capacitatea de a participa activ la elaborarea si monitorizarea Strategiei Judetene de Dezvoltare a Serviciilor Sociale SJDSS din judetul Ialomita

 • Un Model de formare a personalului din servicii sociale, elaborat si pilotat, cu tema Consultarea beneficiarilor, element fundamental in demersul de asigurare a calitatii serviciilor sociale

 • Un numar de 24 de persoane din ONG-uri isi imbunatatesc competentele (16 formatori din reteaua EDUC Trainer promovata de Asociatia CRIPS si 8 persoane din servicii sociale furnizate de ONG-uri)

 • Un website "Dialog social si civic pentru dezvoltarea sistemului de servicii sociale de calitate" este realizat pentru a facilita accesul la informatie si dialog al ONG-urilor.

Valoarea totală a proiectului (LEI): 424.404,15

Valoarea cofinanțării Uniunii Europene (LEI): 415.916,06

Perioada de implementare: 13 luni, în intervalul 04.07.2022 - 04.08.2023

Mai multe informatii despre proiect: click aici.

NOUTATI:

Iulie 2023

 • În data de 19.07.2023, la sediul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Ialomița a avut loc seminarul de închidere a proiectului “DAP Social Dialog, Acțiune, Profesionalism pentru dezvoltarea sistemului de servicii sociale în județul Ialomița” cod SIPOCA: 955; cod SMIS2014+: 150967, finanțat prin Programul Operațional Capacitate Administrativă, contract de finanțare nr. 759/ 04.07.2022.

  La eveniment au participat, alături de membri ai echipei de proiect, invitați de la instituții județene - Consiliul Județean Ialomița, DGASPC Ialomița, Prefectura Ialomița, Inspectoratul Școlar Judetean Ialomita, precum invitati de la parohii și organizații neguvernamentale care au facut parte din Grupul de Lucru Consultativ al proiectului– ANCAR filiala Fetești, Asociația Socio Culturală Matei Basarb, Asociația Surzilor filiala Ialomița.

  Agenda seminarului a cuprins intervenții din partea conducerii DGASPC, o prezentare a rezultatelor si a modului de desfasurare a proiectului “DAP Social”, ale carui obiective au fost indeplinite în totalitate. A fost prezentat principalul document realizat în cadrul proiectului – Strategia de dezvoltare a serviciilor sociale 2023 – 2030, Județul Ialomița insistandu-se pe importanța consultării în procesul de elaborare a unei strategii si a planurilor anexate acesteia. Au fost distribuite materiale informative despre rezultatele proiectului, sinteza strategiei, prezentarile ppt și un material cu principiile transversale care au fost respectate pe tot parcursul implementării. A fost apreciat sprijinul oferit prin Programul Operațional Capacitate Administrativă în susținerea parteneriatului public privat și dezvoltarea rolului ONGurilor în politicile locale.

  Echipa asociatiei CRIPS mulțumește tuturor instituțiilor și organizațiilor non-guvernamentale care au răspuns invitației de participare la conferinta și își exprima încrederea în continuarea bunei colaborare dupa finalizarea proiectului.

  Comunicatul de presa realizat si transmis dupa eveniment poate fi consultat aici.

Iunie 2023

 • Anuntam cu bucuria ca echipa de proiect a finalizat documentul care a constituit obiectul principal al parteneriatului de dezvoltare locala incheiat de asociatia CRIPS Consiliul Judetean Ialomita, prin Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, si anume Strategia de Dezvoltare a Serviciilor Sociale 2023 - 2030, Judetul Ialomita


  Este un rezultat important al proiectului "DAP Social Dialog, Actiune, Profesionalism pentru dezvoltarea sistemului de servicii sociale in judetul Ialomita" Cod SIPOCA/SMIS2014+: 955/150967 - finantat prin Programul Operational Capacitate Administrativa, pe care va invitam sa-l consultati pe site-ul nostru. Componentele documentului pot fi accesate astfel:

  Documentele se afla acum pe circuitul de avizare si consultare publica, urmand sa fie dezbatut si aprobat in sedinta Consiliului Judetean Ialomita din luna iulie 2023.

 • Dupa pilotarea modelului de formare Consultarea beneficiarilor prin cele doua serii de curs organizate la Slobozia in ultima parte a lunii mai, echipa de proiect a inceput pregatirile pentru un nou curs de formare formatori pe platforma CRIPS online.
  Un pas important a fost anuntarea cursului in cadrul retelei "EDUC Trainer" , infiintate de CRIPS acum aproape 10 ani, cu dorinta de a promova calitatea in formarea personalului din sectorul social. Contactarea formatorilor s-a realizat prin intermediul facebook si prin adrese email. Tot acest proces a fost o ocazie de promovare a proiectului "DAP Social" si a site-ului nostru, ale carui coordonate s-au transmis odata cu anuntarea cursului.
  Inscrierile la curs s-au desfasurat in perioada 10-19 iunie - remarcandu-se interesul colegilor formatori din Bucuresti si din judetele Alba, Arad, Botosani, Mehedinti si Ialomita, care au confirmat participarea, constituind grupa de 12 cursanti. In paralel cu selectia participantilor, echipa de proiect a lucrat intens la revizuirea platformei de curs si adaptarea materialelor pentru aceasta noua serie.
  Acest curs de perfectionare a formatorilor pentru sustinerea de cursuri cu tema Consultarea beneficiarilor - element fundamental in demersul de asigurare a calitatii serviciilor sociale este o oportunitate de dezvoltare a asociatiei CRIPS, prin intermediul proiectului nostru.

 • In prima saptamana a lunii iunie 2023 a fost elaborata cea de-a doua anexa a Strategiei Judetene de Dezvoltare a Serviciilor Sociale SJDSS, respectiv Planul anual de actiune pentru anul 2024.
  In document se regasesc , organizate pe cele trei directii de actiune, masurile de implementare pentru fiecare obiectiv in parte, indicatorii de realizare imediata, institutiile responsabile si sursele de finantare. Anexa poate fi consultata prin intermediul acestui site - Click aici

Mai 2023

 • In cadrul proiectului DAP Social Dialog, in perioadele 15 - 17 mai si 23 - 25 mai, s-au desfasurat la Slobozia cursurile cu tema Consultarea beneficiarilor - element fundamental in demersul de asigurare a calitatii serviciilor sociale.
  Participantii au fost reprezentanti ai ONG-urilor din judetul Ialomita: Fundatia New Life Amara, Fundatia Cuvioasa Paraschiva Slobozia, Asociatia Surzilor din Romania, Filiala Slobozia; Asociatia Socio-Culturala Matei Basarab Slobozia; ANCAR, Filiala Fetesti, Centrul Lucia, si personal din centrele rezidentiale ale Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Ialomita.
  Temele prezentate au fost dezbatute interactiv, participantii fiind foarte interesati de subiecte cum ar fi: legislatie, cresterea calitatii, standarde minime de calitate si de implemtarea acestor concepte in viata de zi cu zi a organizatiilor in care-si desfasoara activitatea.
  Au fost dezbateri, activitati desfasurate in grupuri, schimb de experienta.
  In pauze, participantii au socializat si au schimbat impresii, iar tema finala a reflectat interesul crescut fata de informatii noi si de aplicarea lor in practica.

 • In cadrul subactivitatii A1.3 in luna mai a continuat elaborarea Strategiei Judetene de Dezvoltare a Serviciilor Sociale SJDSS, realizandu-se un document complet care va fi revizuit si transmis la inceputul lunii viitoare catre conducerea DGASPC si ulterior catre Consiliul Judetean Ialomita.
  In urma consultarii, membrii GLC au fost de acord cu ultima versiune dezbatuta prin email. Un pas important realizat in luna mai a fost elaborarea Planulului de implementare a SJDSS, care reprezinta prima anexa a strategiei. Pe baza acestuia, a inceput si elaborarea Planului de actiune anual.

Aprilie 2023

 • In cadrul subactivitatii A1.3 in luna aprilie a continuat elaborarea Strategiei Judetene de Dezvoltare a Serviciilor Sociale SJDSS printr-o intensa munca de echipa a expertilor din proiect.
  A fost revizuita Analiza de situatie, prin definirea grupurilor tinta (beneficiari ai serviciilor sociale), detalierea categoriilor din aceste grupuri tinta care necesita o atentie deosebita, selectarea si prezentarea de date statistice relevante. In cadrul analizei au fost sintetizate intr-o forma unitara concluziile aplicarii Mecanismului Consultativ in cadrul proiectului nostru.
  In urma consultarii s-au definitivat obiectivul general si obiectivele specifice ale SJDSS Ialomita, urmand sa fie organizate pe componente si directii de actiune, sa se elaboreze Planul de Implementare si, ulterior, Planul anual de actiune.

 • Prima saptamana de aprilie s-a incheiat cu teme efectuate si portofolii realizate de cursantii beneficiari cursului online de formare a formatorilor locali, organizat in cadrul subactivitatii A2.1. In urma evaluarii, s-au acordat doar calificative maxime. Dar dincolo de aceste rezultate frumoase, cel mai mult conteaza faptul ca sunt intrunite toate conditiile pentru sustinerea cu succes a cursurilor locale de la Slobozia. Cei patru formatori beneficiari ai A2.1 vor pregati 28 de persoane din servicii sociale publice si private din municipiul Slobozia in cadrul cursului cu tema Consultarea beneficiarilor element fundamental in demersul de asigurare a calitatii serviciilor sociale. Felicitari si mult succes!

Martie 2023

In luna martie echipa de proiect a continuat elaborarea partilor componente ale strategiei de Dezvoltare a Serviciilor - unele parti fiind transmise spre consultare membrilor GLC sau trimitem sau publicate pe acest website, la rubrica DEZBATERE - cu solicitarea de opinii si completari. De exemplu, membrii GLC au primit prin email un fragment din capitolul Fundamentarea Strategiei de dezvoltare a serviciilor sociale 2023 - 2030 referitor la Caracteristicile teritoriale, aspecte economice, culturale si demografice ale judetului Ialomita. Pe website a fost publicat spre consultare si dezbatere Raportul de analiza privind situatia serviciilor sociale in judetul Ialomita.

Un eveniment importanta a fost organizarea cursului on line de pregatire a formatorilor locali care vor asigura formarea cu tema Consultarea beneficiarilor in cadrul subactivitatii A2.2. Acest curs a inceput in data de 22.03.2023, fiind organizat pe platforma "CRIPS online"in cadrul subactivitatii A2.1. Cursantii au primit prin email indrumarile de utilizare a platformei si calendarul cursului. Prima intalnire virtuala a cursantilor cu formatorii si echipa de proiect a avut loc in data de 23.03.2024, prilej cu care a fost explicat in detaliu modelul de formare cu tema Consultarea beneficiarilor element fundamental in demersul de asigurare a calitatii serviciilor sociale.Cursantii au fost invitati sa parcurga cu atentie materialele publicate pe platforma in mediul de invatare si sa transmita intrebari formatorilor. Cu totii au primit "Ghidul cursantului", elaborat in prima partea a lunii martie.

Cea de-a doua intalnire zoom s-a organizat miercuri 29.03.2023. Au fost lamurite secvente din manualul formatorului si s-a discutat despre organizarea seriilor de curs si activitatile practice. Comunicarea cursantilor cu formatorii si cu echipe de proiect se desfasoara permanent, pana la realizarea portofoliilor si finalizarea cursului, in luna aprilie 2023. Mult succes!


Februarie 2023

In cadrul subactivitatii A1.3, echipa de proiect a inceput elaborarea draftului de strategie, avand in vedere contextul judetean, national si european precum si rezultatele analizei de situatie. S-au redactat partile referitoare la misiune, principii si valori care stau la baza SJDSS, s-au definit si explicitat grupurile tinta. Pentru fundamentarea strategiei au fost detaliate Contextul international si national al elaborarii strategiei, precum si contextul judetean. A fost evidentiat mecanismul consultativ specific proiectului DAP Social care a fost pus in practica si urmeaza sa utilizam concluziile analizei realizate anterior in cadrul A1.2 in vederea pregatirii capitolului referitor la analiza de situatie.

Luna februarie este dedicata pregatirii cursului de formare formatori ce se va organiza pe platforma CRIPS Online. Aceasta presupune o munca intensa atat la elaborarea materialelor de curs, cat si la programarea platformei pentru a include acest program de formare. A fost structurat mediul de invatare, s-au creat conturi pentru cursanti si formatori, s-a realizat interfata de comunicare etc. S-a testat functionarea in mai multe etape si s-a imbunatatit functionarea platformei. Echipa de proiect cu responsabilitati in cadrul A2.1 a continuat elaborarea de materiale - in februarie a fost elaborat Manualul formatorului, s-au pregatit prezentari power-point si fisele suport pentru formatori.


Ianuarie 2023

In prima jumatate a lunii ianuarie echipa de proiect cu responsabilitati in cadrul A2.1 a lucrat la elaborarea suportului de curs ce urmeaza sa fie folosit in cursurile prezentiale cu tema Consultarea beneficiarilor element fundamental in demersul de asigurare a calitatii serviciilor sociale. Au fost abordate temele din programa de curs, structurate conform celor doua module, intr-un stil clar si accesibil. S-a acordat o atentie prioritara includerii de studii de caz, exemple practice si exercitii prin care cursantii sunt stimulati sa inteleaga importanta consultarii beneficiarilor, dar si metodele practice de lucru.

O parte importanta a analizei pe care o efectuam in cadrul A1.2 vizeaza cel mai important furnizor de servicii sociale din judetul Ialomita, care este DGASPC Ialomita. Pe baza structurii stabilite in etapa precedenta, au fost inventariate tipurile de servicii – doua mari categorii: servicii destinate copiilor si servicii destinate adultilor. A fost aplicata si consultarea sefilor de servicii, iar angajatii au fost incurajati sa completeze chestionarele anonime de pe site-ul nostru – astfel incat sa luam in considerare cu interes opiniile profesionistilor, atat din randul personalului de conducere, cat si din randul personalului care asigura direct beneficiarilor servicii de asistenta sociala, educatie si ingrijire.

In data de 31 ianuarie 2023 a avut loc o noua intalnire on line a grupului de lucru consultativ GLC , cu scopul de a discuta concluziile analizei situatiei existente privind serviciile sociale din judetul Ialomita.Au fost prezentate si dezbatute concluziile aplicarii chestionarelor la nivelul furnizorilor privati (ONGuri si parohii), raportul privind situatia serviciilor sociale din subordinea DGASPC Ialomita si concluziile aplicarii chestionarelor la nivelul primariilor. Participantii au apreciat materialele prezentate si au fost formulat propuneri pentru a imbunatati colaborarea public-privat in furnizarea de servicii sociale. O astfel de colaborare intre ONGuri si APLuri ar fi utila in atragerea de fonduri / scrierea de proiecte pentru obtinerea de finantari ce vizeaza dezvoltarea calitatii serviciilor sociale comunitare si infiintarea de noi servicii care corespund nevoilor – in special servicii de zi destinate copiilor sau persoanelor adulte cu dizabilitati.


Decembrie 2022

Consultarea in etapa de analiza

Dupa finalizarea celor doua tipuri de chestionare de consultare, cu sprijinul DGASPC Ialomita, echipa de proiect a inceput trimiterea acestora catre primariile din judet (in total 66.destinatari), respectiv catre furnizorii privati de servicii sociale (in total 13.destinatari). Cele doua chestionare pot fi vizualizate mai jos:
a) chestionar pentru furnizori privati;
b) chestionar pentru primarii.
Asteptam cu mult interes raspunsurile, astfel incat in luna ianuarie 2023 sa centralizam opiniile respondentilor. Urmeaza sa realizam si sa aplicam si un chestionar de consultare a sefilor de servicii sociale din subordinea DGASPC, termenul de centralizare fiind de asemenea finalul lunii ianuarie 2023.

Primii pasi in elaborarea modelului de formare pentru cursul Consultarea beneficiarilor

In luna decembrie 2022 am inceput subactivitatea A2.1 Elaborare model de formare cu tema “Consultarea beneficiarilor -element fundamental in demersul de asigurare a calitatii serviciilor sociale” si formare formatori locali. Modelul de formare pentru acest curs va include: agenda, suportul de curs, temele practice si instrumentele de evaluare. Cursul este destinat personalului din servicii sociale publice si private pentru toate categoriile de beneficiari. Vom avea in vedere cu prioritate tipurile de beneficiari din serviciile sociale din jud Ialomita, a.i studiile de caz/ temele practice sa aiba in vedere modalitati concrete de consultare. Elaborarea modelului va fi completata cu realizarea manualului formatorului si cu organizarea unui curs on line de formare formatori, utlizand platforma asociatiei CRIPS. Toate acestea contribuie atat la reusita procesului consultativ aplicat in proiectul “DAP Social”, cat si la cresterea capacitatii CRIPS de a promova formarea de calitate.

1 Decembrie 2022

In aceasta zi de sarbatoare a Romaniei, avem bucuria sa lansam pagina web „Dialog social si civic pentru dezvoltarea sistemului de servicii sociale de calitate”. Fie ca acest spatiu virtual sa aiba succes, sa aiba prieteni si colaboratori, sa fie innoit cu multe informatii utile si interesante! Noi, echipa proiectului DAP Social, ne vom stradui si ne bazam pe participarea dumneavoastra, a vizitatorilor site-ului. La multi ani tuturor! La multi ani, Romania!


Noiembrie 2022

Incepem analiza situatiei serviciilor sociale din judetul Ialomita

Odata cu debutul subactivitatii A1.2, echipa de proiect a lucrat la structurarea grilei de analiza privind serviciile sociale in judetul Ialomita. Aceasta analiza se efectueaza la trei nivele: servicii sociale coordonate de DGASPC Ialomita, servicii sociale in subordinea primariilor si servicii sociale cu furnizori privati. S-au elaborat instrumentele de consultare pentru etapa de analiza – chestionarul pentru primarii, chestionarul pentru furnizori privati de servicii sociale si un chestionar pentru rubrica CONSULTARE a site-ului, adresat angajatilor serviciilor sociale publice si private din judetul Ialomita. Toate acestea au fost prezentate si discutate in reuniunea zoom a Grupului de Lucru Consultativ din data de 28.11.2022, prilej cu care memebrii GLC ne-au promis tot sprijinul pentru buna derularare a analizei. Multumim tuturor pentru implicare si entuziasm!


Octombrie 2022

Grupul de Lucru Consultativ s-a intalnit in prima reuniune Zoom

Cele patru ONGuri ialomitene reprezentate in GLC, respectiv Asociaţia Naţională a Surzilor din România Filiala Ialomita, ANCAAR Filiala Feteşti -Centrul de zi “Lucia”, Asociaţia Socio Culturala Matei Basarb si Fundaţia New Life Slobozia -au incheiat acorduri de colaborare cu DGASPC Ialomita care le consolideaza rolul in acest proiect.

Dupa finalizarea de catre echipa de proiect a Mecanismului Consultativ, aceasta procedura de lucru specifica proiectului “DAP Social” a fost prezentata si dezbatuta in prima reuniune on line a GLC, organizata de CRIPS in data de 20.10.2022, pe platforma zoom. S-au discutat metodele si instrumentele de consultare pentru fiecare etapa (analiza situatiei, elaborarea strategiei si monitorizarea strategiei), in legatura cu calendarul de implementare a proiectului. O parte din instrumentele de consultare au ca suport aceasta pagina web – prin rubricile DEZBATERE si CONSULTARE, urmand sa fie functionale in curand. Mecanismul consultativ a fost agreat de membrii GLC, devenind un prim livrabil de succes al activitatii A1.


Septembrie 2022

Seminarul de lansare a proiectului

In data de 26.09.2022, la sediul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Ialomita a avut loc seminarul de lansare a proiectului "DAP Social Dialog, Actiune, Profesionalism pentru dezvoltarea sistemului de servicii sociale in judetul Ialomita" cod SIPOCA: 955; cod SMIS2014+: 150967, finantat prin Programul Operational Capacitate Administrativa, contract de finantare nr. 759/ 04.07.2022

Atasam Comunicatul de presa prilejuit de acest eveniment: click aici.
Prima pagina Noutati Parteneriate Proiecte Publicatii Video Protectie Date Personale Despre noi Contact Facebook